top of page
Zoeken

Een introductie tot Intuïtief Eten

In een wereld waarin diëten en voedingsvoorschriften overheersen, is intuïtief eten een benadering die de aandacht vestigt op het luisteren naar je lichaam en het vertrouwen op interne signalen van honger, verzadiging en genot.

In de topic bye bye diets hello body kindness leer jij intuïtief eten. Maar wat houdt dit nu precies in?

In deze blogpost zal je ontdekken wat intuïtief eten precies inhoudt, inclusief de principes en filosofie erachter. Ik zal eveneens bespreken hoe intuïtief eten verschilt van traditionele diëten en waarom het een positieve benadering van voeding én jezelf is.


Intuïtief eten coach

Wat is Intuïtief Eten?


Intuïtief eten is een voedingsbenadering die gebaseerd is op het principe van luisteren naar je lichaam en je eigen interne wijsheid. Het gaat erom dat je vertrouwt op je lichaam om je te vertellen wanneer je honger hebt, wat je wilt eten en wanneer je verzadigd bent. Het draait om het herstellen van een gezonde relatie met voedsel, vrij van restricties, schuldgevoelens en externe regels.
"Intuïtief eten draait om in eerste plaats te luisteren naar je lichaam. Er zijn geen verboden voedingsmiddelen, en je hoeft je niet schuldig te voelen over je favoriete snacks."

De principes van Intuïtief Eten:


Luisteren naar je honger en verzadiging:


Intuïtief eten moedigt aan om bewust te zijn van je lichaamssignalen en te eten wanneer je honger hebt, en te stoppen wanneer je verzadigd bent.


Geen verboden voedingsmiddelen:


In tegenstelling tot traditionele diëten waarbij bepaalde voedingsmiddelen verboden zijn, staat intuïtief eten open voor alle voedingsmiddelen. Er zijn geen "verboden" voedingsmiddelen, en er is geen schuldgevoel bij het genieten van je favoriete maaltijden.


Eet met aandacht:


Intuïtief eten nodigt uit tot het bewust ervaren van de smaken, texturen en geuren van voedsel, en het creëren van een positieve eetomgeving zonder afleidingen.


Respecteer je lichaam:


Intuïtief eten omarmt lichaamspositiviteit en zelfacceptatie. Het gaat erom je lichaam te respecteren en waarderen, ongeacht je gewicht of vorm.


Beweeg op een manier die je vreugde brengt:


Intuïtief bewegen gaat hand in hand met intuïtief eten. Het betekent bewegen op een manier die je vreugde brengt, in plaats van gedwongen te worden tot rigide trainingsregimes.


Hoe Intuïtief Eten verschilt van traditionele diëten


"Je gaat dus geen calorieën tellen en externe regels volgen. In plaats daarvan draait intuïtief eten om zelfzorg, luisteren naar je lichaam en het opbouwen van een gezonde relatie met voeding. "

In tegenstelling tot traditionele diëten, legt intuïtief eten geen externe regels, beperkingen of rigide eetplannen op. Je gaat dus geen calorieën tellen en externe regels volgen. In plaats daarvan draait intuïtief eten om zelfzorg, luisteren naar je lichaam en het opbouwen van een gezonde relatie met voeding. Het is gericht op duurzame veranderingen en het ontwikkelen van een positieve houding ten opzichte van eten.

Intuïtief eten is een langetermijnbenadering in plaats van de kortere termijnvisie van diëten. Het maakt ruimte voor het voelen, erkennen van je emoties.

Het erkent dat ieder individu uniek is en dat er geen one-size-fits-all benadering is als het gaat om voeding en gezondheid.

Intuïtief eten benadrukt het belang van lichaamsacceptatie en zelfzorg. Het helpt om los te komen van de cyclus van diëten, schuldgevoelens en restricties, en in plaats daarvan een gezonde relatie met voeding en jezelf op te bouwen. Het bevordert een positief lichaamsbeeld, verhoogt het gevoel van welzijn en kan leiden tot verbeterde fysieke en mentale gezondheid.

Wat mij zelf ook opvalt in de praktijk is dat mensen die intuïtief eten onder de knie hebben ook op andere vlakken positieve gevolgen ondervinden. Ze kiezen bevoordeeld meer voor zichzelf en hun eigen noden zonder zich te laten leegzuigen door hun omgeving, ze trekken meer grenzen, zijn liever voor zichzelf en luisteren ook meer naar andere noden die zij ervaren.


Conclusie


Intuïtief eten is een voedingsbenadering die draait om het luisteren naar je lichaam en vertrouwen op je interne signalen van honger, verzadiging en genot. Het verschilt van traditionele diëten door de focus op lange termijn, zelfbewustzijn, lichaamsacceptatie en een gebalanceerde benadering van voeding. Het biedt een positieve en duurzame manier om met voeding om te gaan, waarbij je de regie over je eigen gezondheid en welzijn in handen hebt. Door intuïtief eten te omarmen, kan je een harmonieuze relatie met voeding en jezelf ontwikkelen.


Kan jij ook starten met intuïtief eten?


"Iedereen kan starten met intuïtief eten omdat het een benadering van voeding is die gebaseerd is op de natuurlijke signalen en behoeften van jouw lichaam."

Intuïtief eten moedigt je aan om te luisteren naar je eigen lichaamssignalen, zoals honger en verzadiging. Deze signalen zijn universeel en iedereen heeft ze, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond. Wel kan het zijn dat deze signalen door het volgen van vele diëten of door je opvoeding onder het stof liggen. Belangrijk is dat je hierbij coaching volgt om ze terug te leren horen en volgen.


Vaak krijg ik klanten over de vloer die al boeken gelezen hebben over intuïtief eten, heel goed, ik lees die zelf ook. Om een echte intuïtieve eter te worden is echter meer nodig dan dat. Ik werk, als expert, met specifieke oefeningen die jou dichter brengen bij jezelf en jouw eigen lichaamssignalen. Dit is geen one-size-fits-all, dus een goeie begeleiding is cruciaal om tot het gewenste resultaat te komen.


Wil je aan de slag hiermee? Of heb je nog vragen? Wil je weten als dit iets voor jou is?

Boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan geef ik je graag alle uitleg en worden ook al jouw vragen beantwoord.


Liefs,

Justine

Commenti


bottom of page