top of page
Zoeken

Biologische groenten - biogroenten - enkel duurder of ook beter?

We kiezen steeds vaker voor biogroenten, maar zijn er ook voordelen aan verbonden aan de meerprijs?


Wat betekent dat nu biologische geteelde groenten? Biogroenten worden gevoed met dierlijke mest (van biodieren) en organische compost - zeker geen kunstmest dus. Ze zijn puur natuur en dat maakt ze voller van smaak, maar er zijn nog meer voordelen aan het verkiezen van biogroenten.


diëtist Tielt

Biologische groenten, de lekkerste groenten voor elk seizoen en het ganse jaar door!


Wat zijn biologische groenten nu precies?


'Biologisch' is niet louter een marketingterm; de term is wettelijk beschermd. Dat betekent dat de wetgever bepaalt aan welke normen een bioproduct moet voldoen om als biologisch verkocht te mogen worden. De wetgeving voor bio bevat regels voor landbouw, verwerking, transport en verkoop, met heel specifieke normen over dierenwelzijn, teelttechnieken of toegelaten additieven. De regels zijn in heel Europa dezelfde.


Zo worden biogroenten gekweekt zonder chemische pesticiden en industriële meststoffen. Bij de bioteler begint alles bij een vruchtbare grond. Terwijl een niet-biologische teler eerder zijn groenten/fruit zal voeden en minder uitgaat van de vruchtbare grond. Bescherming van plantgoed en stimulering van de bodem gebeurt bij de bioteler op een volledig natuurlijke manier.


Hoe herken je biologische groenten?

Je herkent bioproducten aan twee elementen: het biologische EU-label of het biogarantielabel (vanuit België) en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving.

Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd. En dit voor alle schakels in de markt: boer, verwerker, verdeler, verkoper.




Wie biogroenten koopt, koopt verstandig en wel om deze vele redenen:


#1: Biogroenten zijn voedzamer


Door het gebruik van pesticiden is de voedingswaarde van onze groenten gedaald. Een voorbeeld hiervan zijn de biotomaten die maar liefst 55% meer vitamine C bevatten.


#2: Biogroenten zijn lekkerder


Proef een biotomaat naast een gewone tomaat en je zal versteld staan door het verschil. De langzame groei van biologische geteelde producten zou voor meer smaak zorgen. Ze krijgen voldoende tijd om te rijpen tot echte smaakbommen.


#3: Biogroenten zijn duurzamer


Deze manier van telen is veel milieuvriendelijker en put de bodem veel minder uit. Het gaat meer zijn 'natuurlijke gangetje' en de draagkracht van de natuur wordt gerespecteerd. Biogroenten gaan ook mee met de natuur dus buiten het gangbare seizoen zijn de biogroenten niet te verkrijgen. Dit zorgt er ook voor dat je verplicht wordt om voldoende te variëren doorheen het jaar en mee te leven met het seizoen.


Waarom zijn biologische groenten (zoveel) duurder?


Het telen van biogroenten vraagt meer manueel werk en is dus arbeidsintensiever. Daarnaast zijn er ook verplichte controles tegen een betaalde kostprijs waarin jij meebetaald. Ook is de opbrengst kleiner en zijn er minder mogelijkheden om in te spelen op onvoorziene omstandigheden. Al deze punten zorgen voor een hogere prijs.


Persoonlijk zorgt dit er voor mij ook voor dat ik bewuster met voeding omga. Zo draag ik nog meer zorg voor het eten dat ik koop en maak ik zeker dat ik het opeet, want het is nu eenmaal pijnlijker als duurder eten in het kippenren belandt.


Alle groenten gelijk?


Niet alle groenten zijn evenveel vervuild, sommige meer of minder dan andere. Jaarlijks analyseert de Amerikaanse non-profitorganisatie Environmental Working Group (EWG) stalen van groenten en fruit om erna een rangschikking te publiceren de meest en minst bespoten soorten en waar het meeste dan wel minste pesticideresiduen op zitten. We spreken van respectievelijk de Dirty Dozen en de Clean Fifteen.


Dirty Dozen


Op aardbeien, spinazie en boerenkool werden de meeste residuen aangetroffen, gevolgd door onder andere ook nectarines, appels, druiven, kersen, peren, selder, tomaten, pepers, paprika's en perziken. Het zijn er inderdaad dertien in plaats van twaalf voor zij met een arendsoog ;) dit komt omdat pepers en paprika's tot dezelfde groep behoren.


Clean Fifteen


De positieve tegenhanger van de Dirty Dozen zijn de Clean Fifteen. Hierop staan de 15 minst vervuilde groente- en fruitsoorten, zoals avocado's, suikermaïs, ajuin, ananas, champignons, zoete aardappel, meloen, mango, kool, kiwi, honingmeloen, papaya, erwtjes, asperges en watermeloen.


Besluit:


Ja, biologische groenten zijn over het algemeen voedzamer, duurzaam en bovenal lekkerder. Maar hierin graag even een nuance, ze zijn ook duurder, waardoor het niet steeds financieel haalbaar is om enkel biologisch te eten.

Iedereen zou veel verse groenten en fruit moeten eten, ze zitten immers vol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die nodig zijn om gezond door het leven te gaan, ongeacht hoe ze worden geteeld. Dit staat eveneens in het rapport van de Amerikaanse non-profitorganisatie Environmental Working Group (EWG). Maar als de groenten en fruit die je graag eet bij de Dirty Dozen horen, wordt het wel aangeraden om de biologische versies te kopen als je kan.

53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page