top of page
Zoeken

12 tips voor de feestdagen met een eetstoornis

De feestdagen kunnen een uitdagende tijd zijn, vooral als je te maken hebt met een eetstoornis. Het is belangrijk om deze periode met zelfzorg en begrip tegemoet te treden. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen de feestdagen op een gezonde en evenwichtige manier door te komen:vermageren diëtist Tielt


TIP 1: ACCEPTEER DAT JE DE (AANLOOP NAAR DE) FEESTDAGEN LASTIG VINDT & ACCEPTEER DE SPANNING

Het erkennen en accepteren van je gevoelens is de eerste stap. Het is oké om moeite te hebben met de feestdagen, vooral als je te maken hebt met een eetstoornis. Laat de druk van 'gezellig meedoen' los en begrijp dat jouw strijd geldig is.


TIP 2: WAARDEER DE KLEINE STAPJES VOORUIT ÉN BLIJF VOLHOUDEN ALS HET EENS MISGAAT

Herinner jezelf eraan dat perfectie niet het doel is. Waardeer de kleine overwinningen en wees mild voor jezelf als dingen niet gaan zoals gepland. Het glas is halfvol, en elke inspanning die je doet, telt.

TIP 3: WAT IS HAALBAAR VOOR JOU?

Stel realistische doelen voor jezelf tijdens de feestdagen. Denk na over wat jij wilt, los van de verwachtingen van de eetstoornis. Maak concrete plannen en betrek de juiste mensen bij je proces.


TIP 4: MAAK DAT JE OP VOORHAND WEET WAT ER ZAL GESERVEERD WORDEN

Verminder stress door op voorhand te weten wat er op het menu staat. Bereid je mentaal voor en maak bewuste keuzes zonder jezelf tot paniek te brengen.


TIP 5: VRAAG DAT JE ZELF MAG OPSCHEPPEN

Neem controle over je porties en voorkom paniek. Vraag of je zelf mag opscheppen om je comfortabeler te voelen tijdens de maaltijd.


TIP 6: VRAAG OM OVER ANDERE DINGEN TE PRATEN DAN VOEDING, ETEN, DIËTEN

Communiceer met je dierbaren en vraag om geen nadruk te leggen op voeding. Focus op andere onderwerpen om een ontspannen sfeer te creëren.


TIP 7: STEL EEN STRUCTUUR OP, DAT GEEFT RUST

Werk samen met je diëtist om een plan op te stellen voor de feestdagen. Dit geeft structuur en helpt je om de controle te behouden.


TIP 8: ZORG VOOR WAT AFLEIDING TIJDENS EN TUSSEN HET ETEN

Voeg elementen toe zoals kerstmuziek, gezelschapsspellen of een film om afleiding te bieden en de focus weg te halen van het eten.


TIP 9: OEFEN DANKBAARHEID

Reflecteer op je prestaties van het afgelopen jaar en schrijf ze op. Schrijf kerstkaartjes aan dierbaren om je waardering te tonen. Dit kan helpen om eenzaamheid tijdens de feestdagen te verminderen.


TIP 10: RELATIVEER DE FEESTDAGEN

Herinner jezelf eraan dat het slechts een paar dagen zijn op het hele jaar. Gewichtstoename is tijdelijk, en je waarde vermindert niet door wat je eet.


TIP 11: FOCUS OP WAAR HET ECHT OM DRAAIT

Verschuif de focus van eten naar liefde en warmte. Geniet van de tijd met vrienden en familie, en waardeer de essentie van de feestdagen.


TIP 12: WEES LIEF VOOR JEZELF

Wees je eigen supporter en wees mild voor jezelf. Benoem je successen en wees begripvol als dingen niet perfect gaan. Denk aan helpende gedachten zoals "Ik heb mijn best gedaan" en "Ik mag trots zijn op mijn inspanningen."8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page