top of page
Zoeken

Kaaskorst: to eat or not to eat?

Je bent aan het smullen van een heerlijke kaasplank en de topic rijst boven tafel: mag je deze korst wel opeten? En wat met die rode korst en die zachte korst en die harde korst? Het blijft stil en niemand lijkt het antwoord te weten. Wel na het lezen van dit artikel weet je raad met de vele korsten van kaas.


Sommige korsten eet je beter niet en andere daarentegen zijn net een smaakbom waardoor je ze net beter niet links laat liggen. Het antwoord hangt af van het type kaaskorst. Ik zal proberen in een overzichtje hier meer duidelijkheid in te scheppen.

Als je nu al even panikeert 'Hoezo niet opeten?? Doe ik steeds!!' No worries, de meeste kaaskorsten zijn eetbaar.

afvallen diëtist Wingene

Zachte kazen


Algemeen geldt de regel dat je de korsten van zachte kazen met een witschimmelkorst of witflorakorst zoals bijvoorbeeld Camembert en Brie mag opeten. Meer zelfs, deze korst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas, smullen maar! Er zijn uitzonderingen op deze algemene regel wanneer de kaaskorst een sterke ammoniakgeur afgeeft of té verhard is, dan laat je hem beter links liggen.


Andere zachte kazen hebben een gewassen (roodflora)korst (munster, maroilles). Daar is het principe eenvoudig: alle deze korsten zijn eetbaar. Smakelijk!


Gewassenkorstkaas - Kazen met oranje/rode korstkleur

Andere namen voor deze kaas zijn roodschimmelkaas, roodbacterie-kaas of ook wel roodflorakaas. Deze kazen zijn herkenbaar aan de oranje tot rode korstkleur die met behulp van een bacterie gevormd wordt. Voorbeelden zijn: Chaumes, Epoisses, Reblochon en Hervekaas. De jonge kazen hebben een zeer dunne eetbare korst (met minder aanwezige bacteriën). De korst van oudere gerijpte kazen is donkerder van kleur en dikker en eet je beter niet op. De bacterie die erin zit - de roodsmeerbacterie - kan in grote hoeveelheden darmproblemen veroorzaken.


Schimmelkazen

Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in regel steeds opeten. Voorbeelden zijn: Gorgonzola en Stilton.


Geaste kazen

Sommige kazen hebben een korst van zwarte as, deze zwarte as is eigenlijk een soort eetbare houtskool. Ook deze mag je zonder zorgen volledig opeten. De meeste geaste kazen zijn gemaakt van geitenmelk.


Harde kazen

Sommige harde kazen hebben een plastic-achtige korst. Deze korst voorkomt dat de kaas tijdens het rijpingsproces uitdroogt. De buitenlaag is behandeld met een schimmelwerend antibioticum. Voorbeelden zijn de populaire Gouda en Edammer. Deze kaaskorsten eet je beter niet op en geef je beter ook niet aan je dieren (kippen, hond, kat).


Bij andere harde kazen zoals Parmezaan en Comté worden de korsten gevormd op een natuurlijke manier. Ze kunnen een uitgesproken smaak hebben en worden niet vaak gegeten gewoonweg omdat ze als lekker ervaren worden.


Ziezo vanaf nu geen twijfel meer mogelijk ;)


Liefs,

Justine

351 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page