top of page
Zoeken

De Body Mass Index ofwel in het kort de BMI, wordt zo goed als overal ter wereld gebruikt, maar wat is dit nu precies? Wat betekent dit? En klopt dit wel allemaal? Ik neem je even mee in het BMI-verhaal en de titel doet al vermoeden wat mijn ongezouten mening hierover is.


Laten we beginnen bij het begin. Ironisch genoeg is de BMI meer dan 200 jaar geleden opgesteld door een wiskundige.


De formule is als volgt: BMI= gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))


Aanvankelijk werd de BMI gebruikt als screeningstool door wetenschappers voor grote bevolkingsgroepen. Het was NOOIT de bedoeling om op individueel vlak gebruikt te worden, laat staan als maatstaf voor gezondheid!



Wat betekent dit nu?


Als je de formule hebt ingevuld dan bekom je een aantal waarden, ik som even de 'betekenis' voor je op:

  • Is de BMI lager dan 18,5 dan betekent het dat je ondergewicht hebt

  • Ligt de BMI tussen 18,5 tot 25 dan betekent dat je een gezond gewicht hebt

  • Vanaf 25 tot 30 heb je overgewicht

  • Is je BMI 30 en hoger, dan heb je obesitas (ernstig overgewicht)


Enkele bedenkingen rond BMI:

  • De helft van de mensen met overgewicht zijn metabool gezond.

  • De BMI houdt geen rekening met andere parameters dan lengte en gewicht.

  • Verder houdt de BMI geen rekening met spiermassa. Spieren wegen meer dan vet. Dit is ook de reden waarom atleten vaak als persoon met overgewicht of obesitas bestempeld worden.


"29 miljoen Amerikanen gingen op 1 dag plots van normaal gewicht naar overgewicht."

Wist je trouwens dat in juli van het jaar 1998 het Nationaal gezondheidsinstituut (NIH) van de verenigde staten besliste om de cut-off waarden te verlagen van 27,8 (voor mannen) en 27,3 (voor vrouwen) naar 25. Dit betekende dat ongeveer 29 miljoen Amerikanen plots niet meer als personen met een 'normaal gewicht' werden bestempeld maar als personen met overgewicht. Goeiemorgeeeeeeen.

Deze verandering werd trouwens doorgevoerd ondanks dat wetenschappers er voor opperden om de BMI cut-off waarden te verhogen. Hoe werd deze verandering dan wel doorgevoerd? Door de invloed van het Internationale Obesitas Task Force waarvan de 2 grootste financierders bedrijven waren die medicatie voor gewichtsverlies ontwikkelden. Verdacht he, vind je niet?



Waar of niet waar: hoe hoger je BMI, hoe slechter?


"Mensen met overgewicht zijn het beste beschermd tegen vroegtijdig overlijden."

Deze stelling is incorrect. Het zit namelijk zo dat diegenen in de categorieën 'overgewicht' en 'normaal gewicht', de laagste kans hebben op vroegtijdig overlijden. Waarbij de mensen met 'overgewicht zelfs het beste beschermd zijn. Besef dus de absurditeit van het woord 'overgewicht', dit heeft een negatieve bijklank terwijl het iets positief zou moeten zijn, want deze mensen zijn het beste beschermd. Personen met een lage BMI, die bestempeld worden als personen met 'ondergewicht' maken evenveel kans op vroegtijdig overlijden als de personen uit de categorie 'morbide obesitas'. Alvorens je denkt, oké dan kom ik bij zodat ik in de groep van overgewicht beland, dan wil ik je toch aanraden om verder te lezen.



Mijn voorstel: focus op gezondheid in plaats van op gewicht


Leg de focus op gezondheid in plaats van op gewicht. Je kan iemand hebben met een "gezond" gewicht die leeft op sigaretten en cola, veel stress heeft en slecht slaapt en iemand met een zwaarder figuur die evenwichtig eet, niet rookt, een goeie stressmanagement heeft en goed slaapt. Wie is hier het gezondst?


"Wie veranderingen doorvoert in levensstijl, wint aan gezondheid, ongeacht zijn gewicht."

Hierbij vermeld ik ook graag nog eens een opvallend onderzoek waarbij men bij patiënten vet heeft laten wegzuigen, deze hebben dus een liposuctie ondergaan, wat geleid heeft tot een lager gewicht. Echter ging hun gezondheid er niet op vooruit, terwijl hun gezondheid er wel op vooruit ging bij veranderingen in levensstijl. Dus wie veranderingen doorvoert in levensstijl, wint aan gezondheid, ongeacht zijn gewicht. Verder wordt een gezonde levensstijl gelinkt aan een lagere sterfte, ongeacht BMI.



"Seg Justine hoe weet je dan wel als je 'te zwaar' bent?"


Deze vraag krijg ik soms, wel hiervoor gebruik ik een vragenlijst, een vragenlijst die verder gaat dan de simpele wiskundige, nietzeggende formule van BMI - knipoog.

Aan de hand van die vragenlijst kan ik besluiten dat jij jou al dan niet boven jouw gezonde gewicht ('setpointgewicht') bevindt*. Ben je benieuwd? Kom dan gerust langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Je mag dus zeker langskomen bij mij met de wens om wat gewicht te verliezen - ook al werk ik zonder weegschaal -, de focus ligt echter in mijn praktijk op gezondheid, dat gewicht volgt wel.

Wij werken samen op een gezonde manier, geen crashdieet want we hebben wellicht al allemaal ervaren dat crashdiëten niet tot blijvend gewichtsverlies leiden en al zeker niet tot een betere gezondheid.


*Weet ook dat niet enkel levensstijl een invloed heeft op jouw gewicht, er zijn erg veel factoren die meespelen in dit verhaal - later meer hierover.



Comentarios


bottom of page