top of page
Zoeken

Nutri-Score, het voedingslabel terug te vinden op de voorkant van verpakkingen, die het leven werd ingeroepen om jou beter te informeren over de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Het wordt weergegeven door een 5-kleurenschaal met 5 letters: van A voor de voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen, tot E voor de voedingsmiddelen die beperkt moeten worden.

diëtist Wingene

Je hebt hem waarschijnlijk al gezien, de Nutri-Score. Deze staat namelijk te blinken op verpakkingen, in promofolders van de supermarkt, prijsetiketten etc. Dit label werd voor het eerst in Frankrijk in het leven geroepen en sinds augustus 2018 kan je het ook in België terugvinden.


Het logo van de Nutri-Score is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme. Dit algoritme koppelt positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) aan negatieve eigenschappen (gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet, natrium (onderdeel van keukenzout)) om te komen tot een score tussen -15 (beste keuze) en +40 (ongezondste slechtste). Die score wordt dan herleid tot een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste voedingswaarde (te vermijden).


The positives


Het positieve aan dit label is dat het het eerste label is, waarvan aangetoond is dat het consumenten helpt om voedzamere voeding te kopen. De helft van de mensen weet dat het logo is bedoeld om producten binnen een productgroep met elkaar te vergelijken. Toch is het belangrijk om met 'the negatives' (zie hieronder) rekening te houden.


The negatives


Dit systeem houdt geen rekening met:

- de portiegrootte, maarmet 100 g of 100 ml van het product

- de aanwezigheid residuen van pesticiden

- de aanwezigheid van additieven

- de aanwezigheid van allergenen

- eventuele verwerking van het product voor consumptie (type bereiding, toevoeging van ingrediënten door de consument ...).


Nog enkele opvallendheden:

  • Plantaardige oliën of vetten, bijvoorbeeld in mayonaise of margarine, hebben vaker een score D of E omdat ze veel vetten en dus vrij veel calorieën bevatten. Toch zijn dit vaak voedzame voedingsmiddelen waar essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen in zitten.

  • De Nutri-Score geldt voor de producten zoals ze in de verpakking zitten. Zoals verkocht, dus. Als je een product thuis verder verwerkt - als je het bijvoorbeeld frituurt of suikert – zal de Nutri-Score dus niet meer dezelfde zijn (afhankelijk van de bereiding).

  • Zowel witte, geraffineerde pasta als volkoren pasta een A score, terwijl we allen weten dat volkoren pasta een meer voedzame keuze is door de aanwezigheid van vezels.


Hoe kiezen?


Je keuze laat je best eerst afhangen van het product zelf. Een koek blijft een koek ondanks de betere Nutriscore. Dus kijk eerst goed als een product een genotsmiddel is of een voedzaam product. Je kan hier ook eens kijken naar de voedingsdriehoek: waar bevindt het product zich in de driehoek? Ten tweede is het belangrijk dat je steeds binnen dezelfde productgroep vergelijkt. Ten derde blijf je best steeds aandachtig. Want zoals ik al meegaf heeft zowel witte pasta als volkoren pasta een A score, terwijl het tweede wel degelijk voedzamer is. Dus blijf kiezen met een kritisch oog. En als laatste wil ik nogmaals meegeven dat je gedrag alles bepaalt.



Comments


bottom of page