top of page
Zoeken

WAAROM DIËTEN NIET WERKEN?

De valkuilen van tijdelijke oplossingen


In de eeuwige zoektocht naar het bereiken van het- door de maatschappij naar voor geschoven - ideale lichaamsgewicht en de wens om gezonder te leven, hebben velen hun toevlucht genomen tot verschillende diëten. Hoewel deze diëten aanvankelijk veelbelovend lijken, is het jammer genoeg een feit dat diëten op de lange termijn niet werken (95% mislukt!). In deze blog geef ik je graag verschillende redenen waarom diëten falen en waarom het belangrijk is om duurzame veranderingen na te streven in verbinding met jouw eigen lijf in plaats van tijdelijke oplossingen.

diëtist Roeselare

Restrictieve aard van diëten


Veel diëten leggen strenge beperkingen op aan wat je kunt eten. Hoewel je in het begin gewicht kunt verliezen, is het moeilijk om je hele leven lang vast te houden aan een strikt dieet. Dit kan leiden tot frustratie, het gevoel van falen en schuldgevoelens wanneer je uiteindelijk toegeeft aan verleidingen. Strenge restricties leiden uiteindelijk tot het krijgen eetbuien. En het blijft niet bij 1 koekje door het "foert-gevoel" dat je dan ervaart.


Gebrek aan langetermijnplanning


Diëten zijn gericht op snelle resultaten en missen een plan voor de lange termijn. Het is belangrijk om een gezonde haalbare levensstijl na te streven die je gedurende je hele leven kunt en vooral wilt volhouden. Het maken van kleine, geleidelijke aanpassingen in je eetgewoonten en lichaamsbeweging is effectiever dan het volgen van een tijdelijk dieet.


Mentaal welzijn


Diëten kunnen een negatieve invloed hebben op je mentale welzijn. Het constant bezig zijn met calorieën tellen, voedsel vermijden en jezelf beperkingen opleggen, kan leiden tot een obsessieve relatie met eten. Dit kan op zijn beurt leiden tot schuldgevoelens, een verstoorde lichaamsbeeld en zelfs eetstoornissen.


Jojo-effect


Het jojo-effect is een veelvoorkomend fenomeen bij diëten. Wanneer je een streng dieet volgt en snel gewicht verliest, past je lichaam zich aan deze verandering aan. Jouw lichaam kent het verschil niet tussen een zelfopgelegde hongersnood aka een dieet en een echte hongersnood. Om te overleven zal jouw lichaam een lagere stofwisseling aannemen, wat erop neerkomt dat je energieverbruik lager komt te liggen. Zodra je stopt met het dieet en terugkeert naar je normale eetpatroon, zal je relatief meer eten dan voorheen omdat je verbruik nu lager ligt. Zo zal je lichaam geneigd zijn om het verloren gewicht snel terug te winnen. Dit kan resulteren in een cyclus van gewichtsverlies en -toename, wat schadelijk is voor je metabolisme en algemene gezondheid.


Geen focus op gezondheid


Veel diëten leggen de nadruk op gewichtsverlies, terwijl ze vaak de algemene gezondheid en voedingsbehoeften én de noden van jouw unieke lijf negeren. Niemand anders kan dit te weten komen, enkel jij door te voelen met behulp van een voedingscoach die jou dichter bij je lijf brengt.


Diëten brengen biologische systemen in de war


Er zijn heel wat biologische systemen die aan de basis liggen waarom diëten niet werken. Zoals reeds vernoemt zal je stofwisseling / metabolisme uiteindelijk dalen bij het volgen van een dieet waarbij je minder calorieën inneemt dan je nodig hebt. Met andere woorden zorgt een verminderde energie inname ervoor dat je metabolisme daalt waardoor je minder energie verbrandt. Herneem je je oorspronkelijke energie inname dan neem je relatief meer in dan hetgeen je lichaam nodig heeft waardoor je snel terug gewicht zal bijkomen. Verder zorgen diëten voor de toename van je hongergevoel en voedselgerelateerde gedachten. Deze laatste zijn helemaal hormonaal te verklaren. Het is belangrijk te onthouden dat de metabole en hormonale veranderingen die plaatsvinden door diëten kunnen blijven bestaan tot een goed jaar erna. Wanneer we diëten kan het tot een jaar duren tegen dat ons lichaam terug normaliseert.


Diëten mist de verbinding met jouw eigen lijf en dat is volgens mij de kern om te komen tot duurzame veranderingen.

In plaats van jezelf onder te dompelen in een nieuw dieet, is het beter om te focussen op het maken van keuzes en veranderingen die je gedurende je hele leven kunt en wilt volhouden. Naast voeding, zijn ook het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging en het vinden van manieren om stress te verminderen van belang. Diëten mist de verbinding met jouw eigen lijf en dat is volgens mij de kern om te komen tot duurzame veranderingen. Onthoud daarbij dat elk individu uniek is en dat er geen one-size-fits-all benadering is. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, goed voor jezelf te zorgen en te streven naar een gezonde en gebalanceerde levensstijl die voor jou werkt op de lange termijn in plaats van te streven naar snelle resultaten. Ik help je graag!


Laat me dus duidelijk stellen: wil jij werken aan jezelf, dan kan dat zeker er zijn andere mogelijkheden die duurzamer zijn dan diëten. Ben je benieuwd? Kom langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan licht ik het graag voor je toe en kan jij met al je vragen bij me terecht.


Liefs,

Justine

Comments


bottom of page