top of page
Zoeken

Misvattingen over intuïtief eten ontkracht

Intuïtief eten is een benadering van voeding die de nadruk legt op het luisteren naar je lichaam en het vertrouwen op interne signalen van honger, verzadiging en genot. Ondanks de groeiende populariteit van intuïtief eten, zijn er nog steeds enkele misvattingen en verkeerde interpretaties die de ronde doen. In deze blogpost zullen enkele van deze misvattingen worden ontmaskerd.

Intuïtief eten diëtist Brugge Tielt

“Intuïtief eten is een benadering van voeding die de nadruk legt op het luisteren naar je lichaam en het vertrouwen op interne signalen van honger, verzadiging en genot.”

Misvatting 1: Intuïtief eten leidt tot gewichtstoenameEen veelvoorkomende misvatting over intuïtief eten is dat het automatisch leidt tot gewichtstoename. In werkelijkheid richt intuïtief eten zich op het herstellen van de relatie met voedsel en het bevorderen van een gezonde lichaamsacceptatie. Hoewel gewichtsverandering mogelijk is wanneer je begint met intuïtief eten, is het belangrijk om te begrijpen dat ieders lichaam uniek is en dat gewicht geen goede indicator is van iemands gezondheid.

Intuïtief eten brengt je voornamelijk dichter bij jezelf en daarbij ook bij jouw setpointgewicht - jouw gezonde gewicht waar jouw lichaam zich het beste bij voelt. Belangrijk is wel om hierbij te vermelden dat er heel wat factoren jouw gewicht beïnvloeden en dat voeding daar slechts een deeltje van is.


Misvatting 2: Intuïtief eten is een excuus om ongezond te eten


Een andere misvatting is dat intuïtief eten een excuus is om ongezond voedsel te eten zonder rekening te houden met voedingswaarde. Intuïtief eten moedigt juist aan om een evenwichtige en gevarieerde voeding te omarmen. Dit zie ik zelf ook binnen mijn praktijk dat mensen na hun traject veel gevarieerder gaan eten. Het draait hier om het leren herkennen van de voedingsmiddelen die je lichaam voeden en energie geven, terwijl je ook ruimte laat voor genot en plezier in je voedingskeuzes.


Misvatting 3: Intuïtief eten is alleen voor mensen zonder gezondheidsproblemen


Sommigen denken dat intuïtief eten alleen geschikt is voor mensen zonder specifieke gezondheidsproblemen. In werkelijkheid kan intuïtief eten aangepast worden aan de behoeften van verschillende doelgroepen, zoals mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen, zwangere vrouwen, atleten of mensen met chronische ziekten. Het kan juist een positieve benadering zijn om een gezonde relatie met voedsel op te bouwen en de gezondheid te ondersteunen.Misvatting 4: Intuïtief eten is een snelle oplossing


Sommige mensen denken dat intuïtief eten een snelle oplossing is voor gewichtsverlies of het oplossen van voedingsgerelateerde problemen. In werkelijkheid is intuïtief eten een proces dat tijd en geduld vergt. Het gaat om het opnieuw leren vertrouwen op je lichaam en het loslaten van externe regels en restricties. Het kan een transformerende reis zijn die tijd kost en waarin zelfcompassie belangrijk is.


Conclusie


Het is essentieel om de misvattingen over intuïtief eten te ontmaskeren en de waarheid naar voren te brengen. Intuïtief eten is een benadering van voeding die gericht is op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voedsel, het herstellen van lichaamsacceptatie en het bevorderen van welzijn op lange termijn. Het draait om een meer duurzame gezonde relatie met voeding en je eigen lichaam." Intuïtief eten draait om een meer duurzame gezonde relatie met voeding en je eigen lichaam."

Wil je komen kennismaken en te weten komen als het iets voor jou is?

Boek dan vandaag nog je gratis kennismakingsgesprek in & kom vrijblijvend langs,


Fijne zonnige week!

JustineComments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page