top of page
Zoeken

Intuïtief eten tijdens de feestdagen: een gids voor zorgeloos genieten


FODMAP dieet diëtist Tielt

De feestdagen brengen vaak een overvloed aan voedsel en sociale bijeenkomsten met zich mee, wat voor sommigen een uitdaging kan zijn, vooral als je de principes van intuïtief eten volgt. Hier zijn enkele tips om intuïtief te eten tijdens deze feestelijke periode en volop te genieten zonder schuldgevoelens.


1. Luister naar je lichaam: Het hart van intuïtief eten ligt in het luisteren naar je lichaam. Voordat je op een feest aankomt, check in bij jezelf. Ben je echt hongerig of eet je uit gewoonte? Luister naar je lichaamssignalen en eet alleen als je honger hebt.


2. Geniet zonder schuldgevoel: Laat schuldgevoelens los en geniet bewust van elke hap. Herinner jezelf eraan dat de feestdagen draaien om samenzijn en plezier hebben, niet om restricties. Elk voedingsmiddel mag zonder oordeel een plekje hebben op je bord.


3. Maak bewuste keuzes: Neem de tijd om te bekijken welke gerechten je echt aanspreken. Kies bewust wat je wilt proeven en geniet er volledig van. Dit helpt je om aandachtiger te eten en minder te eten uit sociale druk.


4. Vertrouw op je honger- en verzadigingssignalen: Tijdens een feest kan het verleidelijk zijn om te veel te eten. Houd echter je verzadigingssignalen in de gaten. Stop als je je tevreden voelt en besef dat er altijd ruimte is voor meer als je later weer honger hebt.


5. Neem pauzes en geniet van het moment: Neem pauzes tussen happen en geniet van het gezelschap om je heen. Dit geeft je lichaam de tijd om aan te geven of het genoeg heeft gehad, en het stelt je in staat om bewuster te eten.


6. Breng mindful eten in de praktijk: Breng mindful eten in de praktijk door je te focussen op de smaken, texturen en aroma's van elk gerecht. Dit versterkt je eetervaring en helpt je om tevredenheid te bereiken met kleinere porties.


7. Respecteer je lichaam: Onthoud dat jouw lichaam uniek is, en wat voor anderen werkt, hoeft niet voor jou te gelden. Respecteer je lichaam en geef het de voeding en zorg die het verdient.


8. Wees vriendelijk voor jezelf: Als je merkt dat je toch te veel hebt gegeten of je niet helemaal aan je intuïtieve eetdoelen hebt gehouden, wees dan vriendelijk voor jezelf. De feestdagen zijn geen wedstrijd, en morgen is er weer een nieuwe dag.


Door intuïtief te eten tijdens de feestdagen, geef je jezelf de ruimte om te genieten van het eten, het gezelschap en de feestelijke sfeer, zonder de last van strikte regels. Het draait allemaal om het vinden van balans en het vieren van de feestdagen met liefde en zelfcompassie.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page