top of page
Zoeken

Diëten en toch niet afvallen: wat gaat er mis?

Je begint vol goede moed aan een nieuw dieet, volgt de regels nauwkeurig en toch lijkt de weegschaal geen grammetje minder aan te geven. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Hier in de praktijk hoor ik dat vaak, velen gingen je al voor. Maar waarom gebeurt dit, en wat kun je eraan doen? Dat kom je in deze blog te weten. Tijd voor een nieuwe aanpak!


Diëten en toch niet afvallen: wat gaat er mis?

Belangrijke sidenote: gewicht heb je niet helemaal zelf in de hand. Als ik over gewicht spreek heb ik het steeds over jouw gezonde gewicht en niet een gewicht die te laag ligt voor jouw lijf. Belangrijke boodschap voor iedereen die dit leest met een eetstoornis.



De complexiteit van gewichtsverlies en afvallen


Gewichtsverlies is een complex proces dat beïnvloed wordt door tal van factoren. Het is dus niet zo eenvoudig als "minder eten, meer bewegen". Enkele veelvoorkomende redenen waarom je misschien niet afvalt, ondanks je inspanningen, som ik hier graag voor je op.



Enkele mogelijke redenen


  1. Gedereguleerde bloedsuikerspiegel: hoewel je misschien minder eet, kan het zijn dat je nog steeds voeding eet die je bloedsuikerspiegel een ganse dag doet pieken als een rollercoaster. Kort door de bocht (er volgt hier nog een blogpost over later in de toekomst) zorgt dit ervoor dat je lichaam niet in vetverbranding kan gaan. Meer info vind je hier: suikertraject​.

  2. Te weinig eten: te restrictieve diëten kunnen ervoor zorgen dat het mentaal niet lukt om je "eraan te houden". Ik vergelijk dat altijd met het "roze olifanten effect". Dit gebeurt ook wanneer je jezelf restricties oplegt, wat gebeurd er dan vraag je je af? Dan moet je vaker denken aan het verboden voedingsmiddel en wordt de verleiding enkel groter! Het omgekeerde effect dus van hetgeen je wenst. ​Wil je af van diëten dan vind je hier meer info: Nooit meer diëten.

  3. Te streng diëten: te restrictieve diëten kunnen je metabolisme vertragen. Je lichaam gaat in een "spaarstand" om energie te behouden, wat het gewichtsverlies belemmert. Bovendien kunnen dergelijke diëten leiden tot eetbuien als je lichaam smeekt om de voedingsstoffen die het mist​. Wil je af van eetbuien, dan vind je hier meer info: ik wil af van mijn eetbuien.

  4. Hormonen: hormonale onevenwichtigheden kunnen een groot obstakel vormen. Schildklierproblemen, insulineresistentie of stresshormonen zoals cortisol kunnen gewichtsverlies beïnvloeden. Deze hormonale disbalansen maken het moeilijker om vet te verbranden​. Heb je last van je hormonen, pijnlijke of onregelmatige maandstonden, weet ook dat je hiervoor van harte welkom bent en dat ik je als hormoonexpert graag verder help. Afspraak maken​.

  5. Gebrek aan Slaap: slaap speelt een cruciale rol in het reguleren van je metabolisme en eetlust. Te weinig slaap kan leiden tot verhoogde eetlust en een voorkeur voor calorierijk voedsel. Dit kan je je weg naar gezonde relatie. met jezelf en met voeding saboteren​​. Good sleep is key!

  6. Stress: chronische stress kan leiden tot emotioneel eten en de productie van cortisol verhogen, wat bijdraagt aan vetopslag, vooral rond de buikstreek. Stressmanagement is daarom essentieel tijdens jouw traject, hiervoor krijg. jeheel wat handige en bruikbare tips.

  7. Spiermassa vs. vetmassa: spier is zwaarder dan vet. Als je krachttraining doet, kan het zijn dat je spiermassa toeneemt terwijl je vetmassa afneemt. Dit is positief voor je gezondheid, ook al zie je geen daling op de weegschaal​. Ook deze hoor ik soms in de praktijk, maar dik oké dus dat jij een sterker lijf krijgt! Embrace it!


 Te restrictieve diëten kunnen je metabolisme vertragen. Je lichaam gaat in een "spaarstand" om energie te behouden, wat het gewichtsverlies belemmert.

Enkele redenen waarom het geen goed idee is om te diëten


  1. Tijdelijke oplossingen: diëten zijn vaak tijdelijke oplossingen die niet leiden tot blijvende gedragsveranderingen. Zodra je stopt, val je terug in oude gewoonten en komt het gewicht terug​. Ga voor iets op lange termijn, en focus je daarbij op je gezondheid, de rest volgt wel.

  2. Negatieve relatie met voeding: restrictieve diëten kunnen een negatieve relatie met voedsel bevorderen. Je gaat voedsel zien als vijand in plaats van brandstof voor je lichaam. Dit kan leiden tot schuldgevoelens en stress rondom eten​. Don't do it, maar begraaf net de strijdbijl met voeding en omarm u lijf!

  3. Gebrek aan duurzaamheid: het is moeilijk om een restrictief dieet op de lange termijn vol te houden. Dit kan resulteren in een cyclus van afvallen en aankomen, het bekende 'jojo-effect' wat zelfs schadelijk is voor je lichaam en geest​ dan een constant zwaarder gewicht hebben (!)


Restrictieve diëten kunnen een negatieve relatie met voedsel bevorderen. Je gaat voedsel zien als vijand in plaats van brandstof voor je lichaam. Dit kan leiden tot schuldgevoelens en stress rondom eten​. Don't do it, maar begraaf net de strijdbijl met voeding en omarm u lijf!

Een duurzame benadering die op lange termijn haalbaar blijft.


In plaats van diëten, raad ik, een holistische benadering aan die gericht is op het ontwikkelen van gezonde, duurzame eetgewoonten. Dit omvat:

  • Intuïtief eten: luister naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt, stop wanneer je vol bent. Dit helpt je om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen. Lees hierover meer in volgende blogpost over intuïtief eten:​ Intuïtief eten introductie​.

  • Functioneel voedingsadvies: advies over voeding die bij jouw lijf past en wat jouw lijf nodig heeft!

  • Regelmatige beweging: kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en regelmatig kunt volhouden. Beweging heeft zoooooveel meer voordelen als gewichtsbeheersing, het verbetert je algehele gezondheid en welzijn, versterkt je spieren, je weerstand, je mindset, ... .

  • Stressmanagement: leer technieken om stress te beheersen, zoals meditatie, yoga of gewoon tijd nemen voor jezelf, ik help je graag met zoeken wat bij jou past.

  • Best mogelijke nachtrust installeren


Conclusie


Diëten kunnen verleidelijk zijn, vooral als je snel resultaat wilt zien. Echter, ze zijn vaak niet effectief op lange termijn en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Kies in plaats daarvan voor een evenwichtige en duurzame aanpak. Dit helpt je niet alleen om naar jouw gezonde gewicht te gaan of te blijven, maar bevordert eveneens een positieve relatie met voedsel en je lichaam.


Tot snel,


Your health is my concern.


Voedingswetenschapper, erkend diëtiste en therapeut.




Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page